0

A diszkont légitársaságok szolgáltatásairól

A diszkont légitársaságokat más néven fapados légitársaságoknak nevezik, és ezen a néven váltak közismertté. Olyan légitársaságok megjelölése ez a név, amelyek a 20. század végén jelentek meg a légi forgalomban, és a nemzetközi árversenyben az átlagosnál olcsóbb járataival vesznek részt.

Az első diszkont légitársaság az 1971-ben alapított South West Airlines volt. Alapkoncepciójaként a repülés olcsóbbá tétele szerepelt, aminek megvalósítása eredményesen zárult. A diszkontok attól olcsóbbak, hogy költségeiket a legalacsonyabb szinten próbálják tartani. Ezért értelemszerűen az alacsonyabb ár rendszerint alacsonyabb kényelmi szolgáltatássokkal is társul, ami hátrányt jelenthet sok ember számára.

Diszkont légitársaságok

Diszkont légitársaságok

A diszkont légitársaságokra az a jellemző, hogy mindössze az alapszolgáltatásokat nyújtják a repülőjegyek áráért. Ez azt jelenti, hogy megkímélik az utasokat minden fölösleges költéstől, ugyanakkor az „extrákért”, vagyis a kényelemesebb kiszolgálásokért pluszköltségekkel kell számolni. Ebből termelnek profitot, amit arra fordítanak, hogy az alapjegyet alacsony áron tudják tartani.

A diszkont légitársaságok árpolitikájának egyik jellemzője a már említett repülés közbeni szolgáltatások csökkentése, másrészt viszont gyakran az úticéloktól távolabb eső kisebb repülőtereket használják, ami az utasoknak többletutazási időt jelenthet, viszont megkímélnek a zsúfolt repülőterek forgalmától. Ezzel elősegítik az adott település árbevételét, és csökkentik a nemzetközi légikikötők terheltségét. Tehát a fapados légitársaságok működési rendszere előnyt is jelent a hátrányokkal szemben.

  
Iktatva: Légitársaságok Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Repülőjegy árak 2018